20 Nisan 2012 Cuma

Hırsızılk Hastalığı (Kleptomani) gerçek bir hastalıkmıdır?

Hırsızlık iç güdüsel bir davranış olarak ortaya çıkabilirmi? İnsanlar neden hırsızlık yapar bu piskolojik bir bozuklukmudur, tedavisi varmıdır?

MÜHAM Burak Dövüşken iletişim 070503011


Hırsızlık hastalığı nasıl bir hastalıktır?
Bu sorun, kişinin ihtiyaç duymadığı halde, parasal değeri ile ilişkisiz olarak nesneleri çalma dürtüsünü engelleyememe halidir.
Kişi, çalma davranışının olumsuz sonuçlarını bildiği, bu davranışının sonucunda sıkıntı, utanç duyduğu halde dürtülerine karşı koyamamakta, aynı şeyi tekrarlamaktadır.
Engellenemez biçimde çalma dürtüsü olan kişi aslında çaldığı nesneyi alacak maddi güce genellikle sahiptir. Çalma davranışını planlamamış olabilir. Bu davranış genellikle aniden ortaya çıkar. Bu sorunda, çalma davranışı birinden intikam almak için yapılmaz.
Bu soruna sahip kişiler bu durumdan utandıkları için ve bunun hastalık olduğunu bilmediklerinden çok az bir oranda tedavi arayışına girerler.


HASTALIĞIN 3 TÜRÜ BULUNUYOR
Aralıklarla çalıp, uzun süre buna ara verenler, bir süre boyunca çalıp bir süre ara verenler, hayat boyu çalanlar, Çalma Hastalığı  tedavisi mümkün olan psikolojik sorunlar arasındadır. Her vakayı kendi içerisinde değerlendirmek önemlidir. Bu sorun dürtüsel bir bozukluktur ve altta yatan psikolojik sorunlar vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder